Neoklasizm, 18. yüzyılda süregelen ma 19. yüzyılın başlarına büyüklüğünde devam eden medeni bir hareketti. Antik Yunanistan ma Roma’nın sanat ma mimarisinden esinlenmiştir ma düzenlilik, bakışım ma aklını altını çizdi. Neoklasisizm, Rokoko tarzının aşırılıklarına alın bir tepkiydi ma henüz alçak ma haysiyetli bir sanat yaratmaya çalıştı.
Neoklasizmin görsel sanatlar, mimarlık, yazın, küy ma hikmet üstünde bir tesiri başüstüne. Görsel sanatlarda, neoklasizm alışılmış temalar ma motifler kullanması, gerçekçiliğe aksan ma bayağı ma albenili formların kullanması ile karakterize edildi. Yeryüzü meşhur neoklasik sanatçılardan bazıları Jacques-Louis David, Antonio Canova ma Jean-Auguste-Dominique Ingres’dir.
Mimaride, neoklasizm alışılmış düzenler, bakışımlı cepheleri ma mecmua ma kubbeler kullanması ile karakterize edildi. Yeryüzü meşhur neoklasik binalardan bazıları Washington’daki Rahat Saray, DC, Paris’teki Pantheon ma Londra’daki British Museum’dur.
Literatürde neoklasizm, düzenlilik, düşünce ma netlik vurgusu ile karakterize edildi. Neoklasik yazarlar çoğu zaman alışılmış temalar ma motifler kullandılar ma hem manalı bununla birlikte etik olarak canlandırıcı sanat eserleri yaratmaya çalıştılar. Yeryüzü meşhur neoklasik yazarlardan bazıları Alexander Pope, Voltaire ma Johann Wolfgang von Goethe’dir.
Müzikte neoklasizm, bayağı ma albenili melodilerin kullanması, ahenk ma alışılmış formların kullanması ile karakterize edildi. Yeryüzü meşhur neoklasik bestecilerden bazıları Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven ma Franz Schubert yer ediniyor.
Felsefede, neoklasizm düşünce, düzenlilik ma ilerlemeye verdiği aksan ile karakterize edildi. Neoklasik filozoflar çoğu zaman antik Yunan ma Roma filozoflarının fikirlerini çizdiler ma düşünce ma bilime müstenit acar bir hikmet yaratmaya çalıştılar. Yeryüzü meşhur neoklasik filozoflardan bazıları René Descartes, Baruch Spinoza ma David Hume’dur.
Neoklasizm, Garp Sanatı ma Kültüründe mühim bir dönüm noktasıydı. Rokoko tarzının aşırılıklarına alın bir reaksiyon başüstüne ma henüz alçak ma haysiyetli bir sanat yaratmaya çalıştı. Neoklasizmin görsel sanatlar, mimarlık, yazın, küy ma hikmet üstünde bir tesiri başüstüne ma modern dünyanın temelini atmaya destek başüstüne.
Antiklik | Neoklasizm |
---|---|
Bez acun, bilhassa Yunanistan ma Roma medeniyetleri, neoklasik sanatçılar ma mimarlar amacıyla mühim bir esin kaynağıydı. | Neoklasik sanatçılar ma mimarlar çoğu zaman zat çalışmalarında antik sanat ma mimarinin stillerini ma motiflerini çizdiler. |
Neoklasik sanat ma mimarlık çoğu zaman devletin enerjisini ma otoritesini yüceltmek ma düzenlilik ma denge duygusunu isteklendirme buyurmak amacıyla kullanıldı. | Neoklasik sanat ma mimarlık çoğu zaman hükümetler ma zengin patronlar tarafınca göreve getirildi ma amme binalarını ma anıtlarını dekore buyurmak amacıyla kullanıldı. |
Neoklasik sanat ma mimarinin, romantizm ma izlenimcilik benzer biçimde sonraki sanat hareketleri üstünde ağabey bir tesiri başüstüne. | Neoklasik sanat ma mimarlık zaman incelenmeye ma fanatik kalmaya bitmeme ediyor ma birnice modern sanatkâr ma mimar esin verdi. |
İi. Neoklasizm nelerdir?
Neoklasizm, 18. yüzyılda Rokoko tarzının aşırılıklarına reaksiyon olarak ortaya çıkan bir sanat, mimarlık, yazın ma küy tarzıdır. Antik Yunanistan ma Roma’nın sanat ma mimarisinden esinlenen neoklasizm, sadeliği, düzenlilik ma simetriyi altını çizdi.
Neoklasizm, 1760’lardan 1830’lara büyüklüğünde görsel sanatlarda başat tarzdı. Bununla beraber mimarlık, yazın ma küy üstünde ağabey bir etkiydi. Neoklasik sanatın yeryüzü meşhur eserlerinden bazıları Jacques-Louis David’yuva “Marat’ın Ölümü” (1793) ma Antonio Canova’nın “Cupid’yuva Öpücüğü tarafınca canlandırılan Psyche” (1797) yer ediniyor.
Neoklasizm, detaylı tezhip ma anlam ifade etmeyen mevzusu ile karakterize edilen Rococo tarzının aşırılıklarına alın bir tepkidir. Neoklasik sanatçılar ma mimarlar, antik Yunanistan ma Roma’nın sanat ma mimarisinden esinlenen henüz alçak ma haysiyetli bir yoldam yaratmaya çalıştılar.
Neoklasizm bununla beraber dönemin siyasal ma münevver ikliminin bir yansımasıydı. Aydınlanma ağabey bir münevver fermantasyon dönemiydi ma neoklasizm aydınlanmanın düşünce ma düzene verdiği vurguyu yansıtıyordu.
Neoklasizm, Garp sanatı, mimarisi, edebiyatı ma müziğin gelişiminde ağabey bir güçtü. Sonraki sanat hareketleri üstünde temelli bir tesiri vardı ma tesiri zaman sanat ma mimaride görülebilir.
III. Neoklasizm
Neoklasizm, 18. yüzyılda Avrupa’bile ortaya çıkan medeni bir hareketti. Rokoko tarzının aşırılıklarına ma antik Yunanistan ma Roma’nın sanat ma mimarisine olan ilgiye alın bir reaksiyon başüstüne.
Cereyan, Johann Joachim Wincelmann, Gavin Hamilton ma Antonio Canova bile iç düşmek suretiyle bir öbek sanatkâr ma mimarın çaput Yunanistan’ın sanatını incelemeye ma yansılamak etmeye başladığı Roma’bile başladı. Bez Yunanistan sanatının güzelliğin yeryüzü budala ma yeryüzü muhteşem ifadesi olduğuna inanıyorlardı ma çaput Yunanistan’ın ruhunu yine ele geçirecek acar bir sanat yaratmaya başladılar.
Neoklasisizm çabucak Avrupa’nın öteki bölgelerine yayıldı ma 18. yüzyılın nihayetinde sanat ma mimaride başat yoldam haline gelmişti. Neoklasizm dahi yazın ma müzikte müessir başüstüne ma Garp kültürünün gelişimi üstünde bir tesiri başüstüne.
Yeryüzü meşhur neoklasik sanatkâr, zamanı konuların realist ma kahramanca resimleriyle maruf Jacques-Louis David’di. Öteki mühim neoklasik sanatçılar içinde Jean-Auguste-Dominique Ingres, Antonio Canova ma Bertel Thorvaldsen vardı.
Neoklasisizm, 1760’lardan 1830’lara büyüklüğünde Avrupa sanatı ma mimarisinde ağabey bir güçtü. Antik Yunanistan ma Roma’nın alışılmış tarzlarının yine canlanmasıydı ma düzenlilik, bakışım ma sadeliğe verdiği aksan ile karakterize edildi.
Neoklasizm, 18. yüzyılın başlarında popüler olan Rococo tarzının aşırılıklarına alın bir tepkidir. Rococo, detaylı tezhip ma eğrisel formlar kullanması ile karakterize edildi. Neoklasizm ise bayağı geometrik formların kullanması ma netlik ma düzene verdiği aksan ile karakterize edildi.
Neoklasizm bununla beraber Fransız Devrimi’nin siyasal kargaşasına alın bir tepkidir. Neoklasik sanatçılar ma mimarlar esin amacıyla geçmişe baktılar ma onu denge ma düzenin sembolleri olarak tanıdık çaput Yunanistan ma Roma’nın sanat ma mimarisinde buldular.
Neoklasizm, Garp sanat ma mimarisinin gelişimi üstünde ağabey bir etkiydi. 1760’lardan 1830’lara büyüklüğünde Avrupa’bile başat tarzdı ma romantizm ma gerçekçilik benzer biçimde sonraki sanat hareketlerinin gelişimi üstünde bir tesiri başüstüne.
IV. Neoklasizmin özellikleri
Neoklasizm, 18. yüzyılda Avrupa’bile ortaya çıkan bir sanat, mimarlık ma yazın tarzıdır. Antik Yunanistan ma Roma’nın sanat ma mimarisinden esin aldı ma sadelik, düzenlilik ma bakışım altını çizdi.
Neoklasizmin anne özelliklerinden bazıları şunlardır:
- Yumuşaklık ma oranın alışılmış ideallerine devir
- İnsan figürünü betim etmede gerçekçilik ma doğruluğa odaklanmak
- Sıradan, geometrik şekillerin kullanması
- Aleni renkler ma ağızsız tonlar amacıyla bir yeğleme
- Bir düzenlilik ma balans duygusu
Neoklasizm, 18. yüzyılın görsel sanatları, mimarisi ma edebiyatında başat bir tarzdı. Sonraki sanat hareketleri üstünde bir tesiri vardı ma tesiri zaman sanat ma mimaride görülebilir.
V. Neoklasik Sanat
Neoklasik sanat, 18. yüzyılın sonlarında Rococo tarzına reaksiyon olarak ortaya çıkan bir sanat tarzıdır. Antik Yunanistan ma Roma’nın sanat ma mimarisinden esin aldı ma düzenlilik, bakışım ma netliği altını çizdi. Neoklasik sanat, amme binalarını ma anıtlarını dekore buyurmak amacıyla kullanıldı ma tablolarda, heykellerde ma öteki sanat eserlerinde dahi kullanıldı. Neoklasik sanatın yeryüzü meşhur eserlerinden bazıları Jacques-Louis David’yuva “Marat’ın Ölümü” ma Antonio Canova’nın “Cupid’yuva Öpücüğü tarafınca canlandırıldı” yer ediniyor.
İi. Neoklasizm nelerdir?
Neoklasizm, 18. yüzyılda süregelen ma 19. yüzyılın başlarına büyüklüğünde idame eden medeni bir hareketti. Rokoko tarzının aşırılıklarına ma alışılmış balans, düzenlilik ma sadelik ideallerine dönüşe alın bir reaksiyon idi.
Neoklasizm, Antik Yunanistan ma Roma’nın sanat ma mimarisinden esin aldı. Sanatçılar ma mimarlar işte antik medeniyetlere esinlenmek amacıyla baktılar ma alışılmış ilkelere müstenit eserler yarattılar.
Neoklasizm görsel sanatlar, mimari, yazın, küy ma felsefede ağabey bir güçtü. Garp kültürünün gelişimi üstünde mühim bir tesiri başüstüne ma zaman sanat ma mimariyi etkilemeye bitmeme ediyor.
Vii. Neoklasik edebiyat
Neoklasik edebiyat, 18. yüzyılda Avrupa’bile gelişen bir makale tarzıdır. Bellek, düzenlilik ma dengeye verdiği aksan ma Yunanistan ma Roma’nın alışılmış literatürünü yansılamak etmesi ile karakterizedir.
Yeryüzü meşhur neoklasik yazarlardan bazıları Alexander Pope, John Dryden ma Voltaire’dir. Eserleri çoğu zaman vatanseverlik, vazife ma özsevi temalarıyla ilgileniyorlardı ma anlaşılması basit aleni, özlü bir tarzda yazıldı.
Neoklasik edebiyat Garp kültürünün gelişiminde mühim bir gösteriş oynamıştır. Aydınlanmanın ideallerinin yayılmasına destek başüstüne ma romantizm ma gerçekçilik benzer biçimde henüz sonraki yazınsal hareketlerin gelişimini etkiledi.
Neoklasik küy
Neoklasik küy, romantizmin aşırılıklarına alın bir reaksiyon olarak 18. yüzyılın sonlarında ma 19. yüzyılın başlarında ortaya çıkan bir küy tarzıdır. Netlik, balans ma engelleme ma alışılmış biçim ma tekniklerin kullanması üstündeki vurgusu ile karakterizedir.
Yeryüzü meşhur neoklasik bestecilerden bazıları Wolfgang Amadeus Mozart, Joseph Haydn ma Ludwig Van Beethoven’dır.
Neoklasik küy, izlenimcilik ma modernizm benzer biçimde henüz sonraki küy tarzlarının gelişimi üstünde mühim bir etkiye sahipti.
İx. Neoklasik hikmet
Neoklasik hikmet, aydınlanmanın idealizmine reaksiyon olarak 18. yüzyılda ortaya çıkan felsefede bir hareketti. Neoklasikçiler, nedenin birnumara data deposu olduğu fikrini reddetti ma bunun adına tecrübe ma geleneğin dahi mühim data kaynakları bulunduğunu savundu. Ek olarak ilerlemeye olan inancı reddettiler ma bunun adına geçmişin geleceğe aktüel zamandan henüz âlâ bir klavuz bulunduğunu savundular.
Neoklasik felsefenin birtakım anne figürleri içinde Giambattista Vico, Edmund Burke ma Thomas Reid yer ediniyor. Vico, insanların temelde tarihsel varlıklar bulunduğunu ma acun hakkında anlayışımızın tarihimiz tarafınca şekillendirildiğini savundu. Burke, anane ma geleneğin mühim data kaynakları bulunduğunu ma terfi yerine atılmamaları icap ettiğini savundu. Reid, nedenin birnumara data deposu olmadığını ma tecrübe ma aklıselim bile mühim data kaynakları bulunduğunu savundu.
Neoklasik felsefenin, romantizm ma Hegelyalizm benzer biçimde sonraki felsefi hareketler üstünde mühim bir tesiri başüstüne. Ek olarak siyasal düşüncenin gelişimi üstünde mühim bir tesiri başüstüne ma 19. yüzyılın tutucu siyasal hareketlerinin şekillenmesine destek başüstüne.
S: Neoklasizm nelerdir?
C: Neoklasizm, 18. yüzyılda süregelen alışılmış sanat ma mimarinin canlanmasıdır. Antik Yunanistan ma Roma’nın sanat ma mimarisinden esin aldı.
S: Neoklasizmin özellikleri nedir?
C: Neoklasizmin özellikleri şunları ihtiva eder:
- Rasyonalizm
- Komut
- Bakışım
- İdealizm
S: Neoklasik sanat ma mimarinin birtakım örnekleri nedir?
C: Neoklasik sanat ma mimarinin birtakım örnekleri şunları ihtiva eder:
- Jacques-Louis David’yuva “Marat’ın Ölümü”
- Antonio Canova’nın “Psyche Cupid’yuva Öpücüğü tarafınca canlandırıldı”
- Paris’teki Pantheon
- Washington DC’deki Rahat Saray
0 Yorum