İi. Rönesans sanatının özellikleri
III. Rönesans sanatının esas figürleri
IV. Rönesans Zanaat Hareketleri
V. Rönesans Yöntem Sanatı
VI. Rönesans sanatı tesirleri
Vii. Rönesans Zanaat Vakit Çizelgesi
VIII. Zaman Rönesans Sanatı
İx.
Umumi Sorular
Antet | Hususiyet |
---|---|
Rönesans | Avrupa tarihinin bir periyodu |
Sanatkâr | Zanaat mucit bir birey |
Levha | Bir yüzeye boya uygulayarak açılan bir konuşma eseri |
Tüzük | Bir araç-gereç oyma yahut kalıplama ile açılan bir konuşma eseri |
Zanaat zamanı | Zanaat emek vermesi ma vakit içerisindeki gelişimi |
İi. Rönesans sanatının özellikleri
Rönesans ağabey sanatla alakalı saflık ma gözlem dönemiydi. Işte vakit içinde sanatçılar, henüz realist ma natüralist teknikler kullanarak adam figürünü betim etmenin becerikli yollarını araştırdılar. Ek olarak semiz boya ma bakış açısı şeklinde becerikli araç-gereç ma teknikleri denemeye başladılar.
Rönesans sanatının esas özelliklerinden bazıları şunlardır:
- Gerçekçilik ma natüralizme odaklanmak
- Uzayın realist temsillerini görüntülemek amacıyla bakış açısı ma öteki matematiksel tekniklerin kullanması
- Derinlik ma cirim duygusu görüntülemek amacıyla fer ma hayalet kullanması
- Cankuşu ıssız ma hava görüntülemek amacıyla tüs kullanması
- Muhtelif pozlarda ma eylemlerde adam figürlerinin tasviri
- Sanatta alışılmış esatir ma yerine kullanması
Renaissance sanatı konuşma tarihinde mühim bir dönüm noktasıydı ma tesiri zaman sanatta görülebilir.
III. Rönesans sanatının esas figürleri
Rönesans periyodu ağabey bir sanatla alakalı sükse zamanıydı ma dünyanın yer meşhur sanatçılarının bir çok işte vakit içinde yaşadı ma çalıştı. Rönesans sanatının esas figürlerinden bazıları şunları ihtiva eder:
- Leonardo bile Vinci
- Michelangelo
- Raphael
- Botticelli
- Giorgione
- Titian
- Veronlu
- Caravaggio
- Rembrandt
- Velazquez
Işte sanatçıların tamamı zanaatlarının efendileriydi ma çalışmalarının konuşma zamanı üstünde temelli bir tesiri başüstüne. Resimleri, heykelleri ma öteki konuşma eserleri zaman bibi fanatik ma inceleniyor ma becerikli çocuk sanatçılara esin vermeye bitmeme ediyorlar.
IV. Rönesans Zanaat Hareketleri
Rönesans ağabey bir sanatla alakalı saflık zamanıydı ma bu zamanda birnice değişik akım ortaya artık. Yer mühim Rönesans konuşma hareketlerinden bazıları şunlardır:
- Kahraman Rönesans (c. 1400-1490)
- Ali Rönesans (c. 1490-1520)
- Fornist Devre (c. 1520-1580)
- Barok Periyodu (c. 1580-1700)
- Rokoko periyodu (c. 1700-1780)
- Neoklasik devre (c. 1780-1830)
- Duygusal devre (c. 1800-1850)
- İzlenimci Devre (c. 1870-1900)
- Izlenimci Devre (c. 1880-1900)
- Kübist devre (c. 1900-1920)
- Abstre Ekspresyonist Devre (c. 1940-1960)
- Pop Dal Periyodu (c. 1960-1980)
- Minimalist devre (c. 1960-1980)
- Kavramsal konuşma periyodu (c. 1960-1980)
Işte hareketlerin seçkin birinin kendine has özellikleri ma seçimi vardı ma Garp sanatının gelişimini şekillendirmeye destek oldular.
V. Rönesans Yöntem Sanatı
Rönesans sanatçıları konuşma eserlerini kurmak amacıyla oldukça muhtelif teknikler geliştirdiler. Işte teknikler şunları ihtiva eder:
Semiz Boya: Semiz boya, pürüzsüz, akpak bir satıh kurmak amacıyla pigmentlerin keten tohumu şeklinde bir kurutma hasım ile karıştırıldığı bir boyama tekniğidir. Semiz boya, Rönesans’ta başat boyama tekniği halini aldı ma zaman bibi sanatçılar tarafınca kullanılıyor.
Tempera Boyama: Kıç boyama, donuk bir satıh kurmak amacıyla pigmentlerin erbezi sarısı ile karıştırıldığı bir boyama tekniğidir. Tempera boyası erkek Rönesans’ta popülerdi, sadece nihayetinde semiz boya ile değiştirildi.
Fresco Fotoğraf: Fresco Fotoğraf, kaygan sıvaya pigmentlerin uygulanmış olduğu bir fotoğraf tekniğidir. Fresco fotoğraf, zar resimleri ma öteki ağabey ölçekli konuşma eserleri amacıyla oldukça müsait olan dayanabilen bir tekniktir.
Tüzük: Tüzük, 3d konuşma eserleri halk sanatıdır. Renaissance heykeltraşları mermer, tunç ma ahşap şeklinde muhtelif malzemeler kullandılar.
Mimari: Rönesans mimarisi, sütunlar, kemerler ma kubbeler şeklinde alışılmış unsurların kullanması ile karakterizedir. Renaissance Architects ek olarak kerpiç ma beton şeklinde becerikli bina malzemelerini denedi.
Rönesans sanatçıları konuşma eserlerini kurmak amacıyla oldukça muhtelif teknikler geliştirdiler. Işte teknikler, dönemin testini meydana getiren realist ma etkisinde bırakan konuşma eserleri yaratmalarına cevaz verdi.
6. Sorular ma cevapları
İşte Rönesans periyodu ma sanatı ile alakalı yoğun sorulan birtakım sorular:
S: Rönesans periyodu nelerdir?
C: Rönesans periyodu, 14. yüzyılda başlamış olan ma 17. yüzyıla büyüklüğünde devam eden Avrupa tarihinin bir dönemleridir. Çoğu zaman ağabey medeni ma aydın sükse tarihi olarak akseptans edilir.
S: Rönesans sanatının özellikleri nedir?
C: Rönesans sanatı gerçekçiliği, natüralizmi ma adam ifadesine odaklanmasıyla karakterizedir. Rönesans periyodunun sanatçıları çoğu zaman resimlerinde ma heykellerinde realist adam figürlerini betim etti. Ek olarak çalışmalarında derinlik ma gerçekçilik duygusu görüntülemek amacıyla bakış açısı ma öteki teknikler kullandılar.
S: Yer meşhur Rönesans sanatçılarından bazıları kimler?
C: Yer meşhur Rönesans sanatçılarından bazıları Leonardo Hatta Vinci, Michelangelo, Raphael ma Botticelli’dir. Işte sanatçıların tamamı zanaatlarının efendileriydi ma çalışmalarının Garp sanatı üstünde bir tesiri başüstüne.
S: Yer meşhur Rönesans resimlerinden bazıları nedir?
Yer meşhur Rönesans resimlerinden bazıları Leonardo bile Vinci’nin Mona Lisa, Michelangelo’nun sonra gece yemeği ma Venüs’isim Botticelli’nin Doğumu içeriyor. Işte resimlerin tamamı Garp sanatının başyapıtlarıdır ma yüzyıllardır dünyanın dört bir tarafındaki insanoğlu tarafınca fanatik kalmıştır.
S: Yer meşhur Rönesans heykellerinden bazıları nedir?
Yer meşhur Rönesans heykellerinden bazıları Michelangelo’dan David, Michelangelo tarafınca Pietà ma Raphael tarafınca Medici Madonna içeriyor. Işte heykeller Garp sanatının başyapıtlarıdır ma yüzyıllardır dünyanın dört bir tarafındaki insanoğlu tarafınca fanatik kalmıştır.
S: Rönesans sanatı üstündeki etkilerinden bazıları nedir?
Rönesans sanatı, alışılmış konuşma, ortaçağ sanatı ma İslam dünyasının sanatı bile iç çıkmak suretiyle muhtelif kaynaklardan etkilendi. Rönesans periyodunun sanatçıları, antika Yunan ma Roma sanatçılarının ma Itidalli Yüzyıl Sanatının eserlerinden esin aldılar. Ek olarak İslam dünyasının sanatından teknikler ma efkâr ödev aldılar.
S: Rönesans periyodunun mirası nelerdir?
Rönesans periyodu ağabey medeni ma aydın sükse zamanıydı. Çoğu zaman Garp tarihinde bir dönüm noktası olarak akseptans edilir ma Garp sanatı, edebiyatı, felsefesi ma bilimin gelişimi üstünde bir tesiri vardır.
Vii. Rönesans Zanaat Vakit Çizelgesi
Rönesans periyodunun çoğu zaman 14. yüzyıldan 17. yüzyıla büyüklüğünde sürdüğü düşünülmektedir. Sadece, Rönesans’ın kararlı tarihleri bölgeye asılı olarak değişmiş olur. İtalya’bile, Rönesans’ın çoğu zaman 14. yüzyılda başladığı ma 16. yüzyıla büyüklüğünde sürdüğü söylenir. Şimal Avrupa’bile, Rönesans’ın tipik olarak 15. yüzyılda başladığı ma 17. yüzyıla büyüklüğünde sürdüğü söylenir.
Aşağıda, Rönesans döneminde gerçekleştirilen birtakım mühim olayların vakit çizelgesidir:
- 1304: Giotto di Bondone, Floransa, İtalya’bile hayata merhaba dedi. Giotto, Rönesans resminin öncülerinden biri olarak akseptans edilir.
- 1321: Dante Alighieri, Ravenna, İtalya’bile öldü. Dante, bütün zamanların yer ağabey şairlerinden biri olarak akseptans edilir.
- 1401: Brunelleschi, Floransa Katedrali Kubbesi’nin inşasına adım atar. Kümbet, Rönesans’ın yer ağabey mimarlık başarılarından biri olarak akseptans edilir.
- 1415: Jan Van Eyck Ghent Altarpiece’i boyar. Ghent Altarpiece, Şimal Rönesans resminin yer ağabey eserlerinden biri olarak akseptans edilir.
- 1453: Konstantinopolis Osmanlı Türklerine düşer. Konstantinopolis’yuva düşüşü Bizans İmparatorluğu’nun sonunu ma Osmanlı İmparatorluğu’nun başlangıcını emare ediyor.
- 1492: Christopher Columbus ABD’ geliyor. Columbus’un gelişi, ABD’nın Avrupa kolonizasyonunun başlangıcını emare ediyor.
- 1519: Michelangelo, Sistine Şapeli Tavanında Çalışmaya Başlıyor. Sistine Şapeli Tavanı, Rönesans sanatının yer ağabey eserlerinden biri olarak akseptans edilir.
- 1543: Copernicus “Semavi Kürelerin Devrimleri Üstüne” kitabını yayınlıyor. Copernicus’un kitabı, odur zamanlar devrimci bir düşünce olan Acun’nın güneşin çevresinde dönmesini öneriyor.
- 1600: Galileo Galilei “The Starry Messenger” kitabını yayınladı. Galileo’nun kitabı, dünyanın Copernicus’un teorisini henüz bile destekleyen güneşin çevresinde döndüğüne müstenit delil sunuyor.
Rönesans periyodu ağabey sanatla alakalı, medeni ma ilmi sükse zamanıydı. Becerikli fikirlerin doğduğu ma cındır fikirlerin düz okumuş olduğu bir zamandı. Rönesans periyodu çağdaş dünyanın temelini attı.
Zaman Rönesans Sanatı
Rönesans periyodu çoğu zaman ağabey sanatla alakalı saflık ma yaratıcılık tarihi olarak görülür ma tesiri zaman sanatta görülebilir. Birnice çağdaş sanatkâr Rönesans’fecir esin alır ma emekleri çoğu zaman işte vakit içinde popüler olan nüsha düşünce ma teknikleri yansıtır.
Rönesans sanatının çağdaş sanatta görülmesinin yer münteşir yollarından bazıları şunlardır:
- Doğacılık ma gerçekçiliğin kullanması
- Alışılmış esatir ma alegorinin tasviri
- Bakış açısı ma öteki matematiksel tekniklerin kullanması
- Güzelliğe ma uyuma aksan
Renaissance sanatının çağdaş tasavvur, mimarlık ma moda üstünde dahi mühim bir tesiri olmuştur. Balans, nispet ma ahenk şeklinde Rönesans sanatı ilkelerinin bir çok zaman bibi işte alanlarda kullanılmaktadır.
Rönesans ağabey bir yaratıcılık ma saflık zamanıydı ma tesiri zaman konuşma ma tasarımda bibi görülebilir. Çağıl sanatçılar ma tasarımcılar Rönesans’fecir esin almaya bitmeme ediyor ma emekleri işte vakit içinde popüler olan nüsha temaları ma teknikleri yansıtıyor.
Rönesans ağabey sanatla alakalı, medeni ma aydın değişiklik dönemiydi. Bulgu ma bulgu zamanıydı ma tarihteki yer meşhur sanatçıların bazılarının yükselişini görmüş oldu. Rönesans Garp kültürü üstünde temelli bir bırakıt bıraktı ma tesiri zaman bibi görülebilir.
Rönesans ağabey bir iyimserlik ma ümit zamanıydı. İnsanların rastgele bir şeyin olası olduğuna ma dünyanın henüz âlâ bir arazi olabileceğine inandıkları bir zamandı. Rönesans bir değişiklik zamanıydı ma çağdaş dünyanın yolunu açtı.
S: Rönesans sanatı nelerdir?
C: Rönesans sanatı, alışılmış öğrenme ma kültürün yine doğuşunu bulan bir devre olan Avrupa’nın 14. ma 17. yüzyılları arasındaki son zamanların sanatıdır.
S: Rönesans sanatının esas figürleri kimlerdir?
C: Renaissance sanatının esas figürlerinden bazıları Leonardo bile Vinci, Michelangelo, Raphael ma Botticelli’dir.
S: Rönesans sanatının özellikleri nedir?
C: Rönesans sanatının özellikleri gerçekçilik, doğacılık, bakış açısı ma payı ihtiva eder.
0 Yorum